Met een radiatorkraan bepaal je handmatig de warmtetoevoer naar jouw radiator. Wordt jouw centrale verwarming niet gereguleerd met een centrale thermostaat en afzonderlijke temperatuursensoren dan gebruik je een radiatorkraan.

Er is een thermostatische radiatorknop en een thermostatische radiatorkraan nodig om de gewenste temperatuur te kunnen regelen. In de radiatorknop zit een special element; de voeler, en dit element is gevoelig voor de omgevingstemperatuur. Als het koud is kan er warm water richting de radiator stromen. Het element in de radiatorknop is dan helemaal open, maar zal de kraan dichtknijpen naarmate de omgeving warmer wordt.

 

De radiatorkraan is voorzien van een afsluiter. De afsluiter bestaat o.a. uit een uitwendig pinnetje. Deze pin is het onderdeel dat zich laat aansturen door de radiatorknop. Door de afsluiter stroomt het warme water. Het is dus de doorgang tot de radiator.

De handbediende radiatorknop daarentegen doet niets vanzelf. De kraan is dan alleen handmatig open of dicht te draaien. Op basis van de warmtevraag van de centrale thermostaat zal deze warmte sturen naar de radiator.
Stel dat je de thermostaat in de woonkamer hebt hangen en in een andere kamer een radiator waarvan de kraan is opengedraaid: wanneer in de woonkamer de gewenste temperatuur is bereikt, zal de gehele warmtevraag stoppen. De andere ruimte met de radiator wordt dan ook niet meer verwarmd.